Demontage – en techniek workshop 6 oktober

Demontage – en techniek workshop
Zaterdag 6 oktober 14-16 uur
Voor kinderen vanaf 6 jaar. Wel graag aanmelden via email  naar speeltuin@vogelwijk.nl 

Wat kunnen we uit elkaar halen ?
Een oud apparaat (scheerapparaat, cassetterecorder, computermuis, mixer, broodrooster, harde schijf, speelgoed, enzovoorts)

Waarmee ?
Gereedschap (schroevendraaiers, tangetjes, bitjes)

Wat gaan we doen ?
Spullen uit elkaar halen (demonteren) is superleuk en ook nog eens heel leerzaam! Door apparaten uit elkaar te halen, kom je erachter wat er allemaal in een apparaat zit en hoe het eigenlijk werkt!
Je kunt natuurlijk bijna elk apparaat uit elkaar halen. Vraag aan je ouders of er een kapot of oud apparaat in huis is wat je kan meenemen om te demonteren. Let goed op dat je altijd eerst de accu van een apparaat verwijdert of de stekker eraf knipt.  Apparaten met een printplaat moet je eerst een week laten staan voor je ze uit elkaar haalt. Bijvoorbeeld een computer, laptop, televisie of radio.

Een aantal leuke apparaten om uit elkaar te halen zijn:
Een scheerapparaat of ladyshave: In deze apparaten zitten tandwieltjes en een motortje. Zo kun je goed zien hoe het apparaat werkt!
Een oude cassetterecorder: Je kunt de snaarwieltjes en het motortje goed zien zitten. Onder begeleiding van een volwassene zou je zelfs de batterij erin kunnen doen. Dan zie je hoe het voor- en achteruit spoelen van een bandje werkt.
Er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Denk eens aan een fotocamera, een computertoetsenbord, een rekenmachine, een videoband of een afstandsbediening.

Wat doen we met alle spullen ?
Wanneer je het apparaat helemaal uit elkaar hebt gehaald, houd je allemaal kleine onderdeeltjes over. Die kun je natuurlijk gewoon weggooien als je klaar bent, maar er zijn dingen die veel leuker zijn om ermee te doen!
Gebruik de kleine onderdelen om er iets anders van te maken. Je eigen robot bijvoorbeeld of een technisch kunstwerk !

Eén gedachte over “Demontage – en techniek workshop 6 oktober

  • 1 september 2018 om 18:25
    Permalink

    Demontage- en techniek workshop, Wat een geweldig leuk initiatief. Moet wel een ontzettende stimulans zijn voor zowel jongens als meisjes. Iedereen wordt hier beter van, zeker als ze overgebleven materialen gaan hergebruiken en er iets leuks van maken. Als dit onder stimulerende begeleiding kan gebeuren en er ook een vervolg aan gegeven wordt zou het een start van iets groots kunnen zijn. Degene die iets nieuws maakt (wat vast nog niet af is), moet dan wel met zijn of haar project door kunnen blijven gaan. Ook dit moet begeleid worden.

    Wij zijn in ieder geval heel enthousiast

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *